Publikacja

Prezes SEKO o rybołówstwie morskim w kontekście Europejskiego Dnia Morza

17 maja 2019 Aktualności
Prezes SEKO o rybołówstwie morskim w kontekście Europejskiego Dnia Morza

Co roku, 20 maja, w całej Unii Europejskiej obchodzony jest Europejski Dzień Morza, który celebrujemy od 2008 roku. Warto więc przy tej okazji podsumować, jak wygląda rybołówstwo morskie w obrębie Morza Bałtyckiego. GUS opublikował raport o Gospodarce morskiej w 2018 r.[1], który komentuje Kazimierz Kustra, prezes SEKO S.A., polskiego przedsiębiorstwa rybnego.

Co się łowi w Bałtyku?

Dane mogą być zaskakujące dla Polaków, którzy najchętniej z ryb spożywają śledzia[2] – mówi Kazimierz Kustra, prezes SEKO. – Otóż w łowiskach bałtyckich najczęściej łowi  się szproty. W 2018 r. złowiono aż 75,7 tys. ton tej ryb. To stanowiło 36,8% łącznej masy połowów – dodaje prezes Kustra.

Śledzie to drugi w kolejności najliczniej łowiony gatunek ryb – 25,7% w łącznej masie połowów. Dalej są: ostrobok, ryby płaskie, błękitek oraz dorsz.

Limity połowowe a cena surowca?

W 2018 roku z łowisk bałtyckich pochodziło o 13,2% więcej ryb niż w 2017 r. Jednak w branży coraz głośniej mówi się o tym, że wprowadzane limity połowowe to najważniejszy czynnik, który wpływa na ceny surowca. Klienci zadowoleni nie będą. – Rada Unii Europejskiej zdecydowała, że zostaną zmniejszone przyszłe ilości połowów śledzia atlantyckiego w basenie zachodnim (-48%), śledzia atlantyckiego w basenie środkowym (-26%), dorsza atlantyckiego w basenie wschodnim (-15%), śledzia atlantyckiego w Zatoce Botnickiej (-7%) oraz łososia w Zatoce Fińskiej (-3%)[3] – mówi Kazimierz Kustra. – To oznacza, że ceny śledzia atlantyckiego czy dorsza mogą wzrosnąć, co w konsekwencji przełoży się na spadek konsumpcji tych ryb – dodaje.

Złoty środek

Branża potrzebuje złotego środka, aby z jednej strony chronić zasoby Morza Bałtyckiego, a z drugiej strony zapewnić maksymalny dostęp konsumentów do surowców. – Patrząc na upodobania Polaków i fakt, że na mieszkańca spożywamy jedynie około 12,5 kg ryb rocznie[4], branży z pewnością nie pomogą limity połowowe, które podniosą cenę surowców. Dlatego coraz częściej mówi się o nowoczesnych hodowlach, które dostarczą producentom pełnowartościowych ryb  komentuje Kazimierz Kustra.

Czy tworzenie nowoczesnych akwakultur to przyszłość branży rybnej? Czas z pewnością to pokaże, jednak pewne jest, że w kontekście obchodzonego w maju Europejskiego Dnia Morza warto zastanowić się nad tą sytuacją. Aby zadowolić i konsumentów, i chronić zasoby morskie.

 

[1] https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/transport-i-lacznosc/transport/gospodarka-morska-w-polsce-w-2018-roku,7,16.html

[2] Raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny – marzec 2018".

[3] https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2018/10/15/baltic-sea-council-decides-on-how-much-can-be-fished-in-2019/

[4] Raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny – marzec 2018".

***

W ofercie SEKO jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Produkty SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie. Na rynku pojawiła się nowa linia produktów z serii "Zdrowo i wygodnie".


Do pobrania