Publikacja

Majowe śledziowe przekąski

24 kwietnia 2019 Aktualności
Majowe śledziowe przekąski

Przed nami długi weekend majowy. Jeśli już planujesz, co włożyć do piknikowego koszyka, to mamy dla Ciebie inspirację – pyszne śledziowe przekąski!

Śledzie warto jeść przy każdej okazji! To przecież ryby morskie, które dostarczają nam jodu. Są również dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B. A że przy okazji posiłki ze śledzi mogą być pyszne to nie warto się zastanawiać – na majowe pikniki wybierajmy rybne, śledziowe przekąski.

Kokosowo-cebulowe gofry ze  śledzikiem SEKO z brzoskwinią i żurawiną

Składniki:

  • 1 opakowanie śledzików SEKO z brzoskwinią i żurawiną
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 średnie cebule
  • szczypta soli
  • połówki brzoskwini z puszki

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę, do połączenia się składników. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone cebule oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy. Ciasto nakładamy chochelką.

Gofry pieczemy przez około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę. Następnie na gofry nakładamy śledziki SEKO z brzoskwinią i żurawiną. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Można dodać też pokrojone połówki brzoskwiń z puszki.

Paprykowe łódeczki

Składniki: 

  • Śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
  • 1 duża papryka czerwona
  • ok. 150 g serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 duża garść kiełków rzodkiewki
  • świeżo mielony pieprz, szczypta papryki ostrej w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

Kawałki śledzia wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Paprykę oczyszczamy i kroimy na prostokątne kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Serek łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, pestkami słonecznika oraz przyprawami. Każdy kawałek papryki smarujemy warstwą serka, następnie układamy po jednym kawałku śledzika. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Na koniec wbijamy wykałaczkę.

***

W ofercie SEKO jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Produkty SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie.


Do pobrania